Postpartum

Postpartum zorg

Je baby is geboren? Proficiat!

Het prille ouderschap brengt een rollercoaster van emoties met zich mee.

Vanaf je thuiskomst zijn wij het ideale aanspreekpunt, een professionele raadgever om jullie bij te staan met al jullie vragen.

Binnen de 24u na thuiskomst uit het ziekenhuis kan je rekenen op onze zorg voor moeder en baby. Natuurlijk verliezen we ook de partner niet uit het oog. Onze zorg wordt steeds individueel ingevuld. Hierbij wordt gekeken naar de leeftijd van je kindje, je vragen, noden en bezorgdheden.

Beslis je om poliklinisch te bevallen of toch even in het ziekenhuis te blijven? We bekijken samen wat voor jullie de beste begeleiding is.

We zijn er voor jou vanaf thuiskomst uit het ziekenhuis tot je kleintje 1 jaar oud is. Voor uiterste dringendheden zijn we zelfs 7 op 7 bereikbaar via ons wachtnummer.

Wat doen we tijdens de eerste huisbezoeken?

•   Baby’tje(s): bekijken de kleur en controleren de medische noodzakelijkheden
•   Mama: nemen we de bloeddruk, verzorgen de wonde bij keizersneden, kijken naar
     je eventuele knip of scheur, bevragen je bloedverlies…
•   Ondersteuning bij borstvoeding
•   Hulp & advies bij voeding
•   Beantwoorden van al je vragen & die van je partner
•   Uitvoeren van de Guthrie-test vanaf 72u (vroegere hielprik)
•   Aandacht voor de emotionele zijde van het prille ouderschap
•   Aandacht voor de beleving van je partner
• Positief betrekken van broertjes & zusjes

 

 

Lactatiekundige

Borstvoeding geven lukt niet altijd even vlot waardoor het nodig kan zijn om een lactatiekundige te contacteren. Maar ook wanneer alles vlot loopt, zijn de extra tips van een lactatiekundige leuk.
Sanne is lactatiekundige en gepassioneerd door borstvoedingen in al zijn verscheidenheid. Daar haar postgraduaat lactatiekundige en tal van bijscholingen heeft zij een uitstekend inzicht in borstvoedingen en alles wat hierbij komt kijken. Als lactatiekundige kan ze je borstvoeding optimaal ondersteunen, bijsturen en aanmoedigen.

Ook de andere vroedvrouwen binnen ons team hebben een ruime expertise rond borstvoeding & kunnen dus perfect een borstvoeding mee opvolgen en basisproblemen voorkomen/oplossen.
Loopt het dan toch wat moeilijker dan verwacht, dan kunnen zij rekenen op de kennis en hulp van lactatiekundige Sanne.

Postnatale kinesitherapie

Bij Vroedvrouwenpraktijk Bewonder werkt ook een bekkenbodemkinesiste. Zij heeft bovenop haar opleiding kinesitherapie ook de opleiding bekkenbodemreëducatie gevolgd.

Je kan na de bevalling voor het volgende bij haar terecht in onze praktijk te Tongeren: 

Herstel na de bevalling: Na de bevalling is het belangrijk om het lichaam te helpen herstellen. Postnatale kinesitherapie richt zich op het versterken en ontspannen van debil- en bekkenbodemspieren, het bevorderen van een goede lichaamshouding en het stimuleren van een gezond herstel.

Diastase-recti-revalidatie: Sommige vrouwen ontwikkelen diastase recti, waarbij de rechte buikspieren wijken. Met gerichte oefeningen en begeleiding kan postnatale kinesitherapie helpen om deze spieren weer samen te brengen.

Algemene conditie en welzijn: Postnatale kinesitherapie helpt vrouwen bij het opbouwen van hun conditie, het geleidelijk hervatten van dagelijkse activiteiten en het bevorderen van hun algehele welzijn na de bevalling.

Pre- en postnatale kinesitherapie is steeds op voorschrift van je huisarts of gynaecoloog.

Kinesitherapie voor de baby

Een goede motorische ontwikkeling van je kleintje is vanaf de start erg belangrijk.. Echter merken we op dat dit niet voor alle kindjes vanzelfsprekend is. Bij twijfel sturen we je dan ook door naar onze kinderkinesiste, die je kan vinden in onze vroedvrouwenpraktijk te Tongeren.

Waarvoor kun je bij haar terecht?  

1. Hulp bij afplatting van het hoofdje (Plagiocephalometrie)
2. Begeleiding van baby’s met bij vertraging in hun motorische ontwikkeling (vroegbegeleiding)
3. Ademhalingskinesitherapie voor baby’s en kinderen
4. Neuromotorische begeleiding – Bobath-Therapie (NDT)
5. Psychomotorische begeleiding van de grove en fijne motoriek
6. Bedplassen na de leeftijd van 5 jaar

Kinesitherapie is steeds op voorschrift van je (huis)arts. 

Draagconsult

Leer veilig en ergonomisch je baby dragen met onze professionele draagconsulten. 

Onze draagconsulent staat klaar om jullie alles te leren over het gebruik van draagdoeken en draagzakken. Steeds vaker zie je ouders hun kleintje dragen, maar het grote aanbod kan overweldigend zijn. 

Onze draagconsulent helpt je bij het maken van de juiste keuze. Heb je al een draagdoek of -zak, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen of zit het niet comfortabel? Saskia kan je leren hoe je ze correct gebruikt. 

Wist je dat je zelfs een draagconsult kunt volgen voordat je bevallen bent? Zo ben je goed voorbereid, want je kunt je baby al vanaf dag één dragen.

Onze workshops

Een prenatale workshop die jullie optimaal voorbereid op arbeid, bevalling, het ouderschap en borstvoeding of een gezellige mama circle om te verbinden met
andere prille mama’s of zwangere?

 

Wij bieden een mooi aanbod aan boeiende groepsworkshops.

Afspraak maken

Fijn dat je een afspraak wilt maken! We kijken ernaar uit om je binnenkort (weer) te zien!

  • Online kan je enkel consulten in onze praktijk inplannen, geen huisbezoeken.
  • Als je moeite hebt met het vinden van een beschikbaar plekje maak je dan geen zorgen! Neem gewoon contact met ons op. Bel ons of vul het contactformulier in en we vinden samen een oplossing.
  • Let er bij het maken van een afspraak bij één van onze vroedvrouwen op dat je in het werkingsgebied van je gekozen vroedvrouw woont.
  • Het adres van onze praktijk is: Eeuwfeestwal 16 bus 1, 3700 Tongeren.
  • Breng steeds mee: een klevertje van de mutualiteit, je zwangerschaps- / kindboekje & eventuele bloedresultaten (mag ook digitaal).

 

We kunnen niet wachten om je te ontmoeten! Tot snel!

Laden...

*Nog vragen over een workshop of eventuele afspraak? Neem dan zeker even contact op!